Rezervaţia naturală complex Cozia, care a fost declarată Parc Naţional, se circumscrie aproape în întregime masivului Cozia şi se prelungeşte la vest de Olt în culmea Nărutu din Munţii Căpăţânii.
Este uşor accesibilă doritorilor de drumeţie şi admiratorilor de frumuseţi naturale, căci ea este situată în imediata vecinătate a complexului balneoclimateric Călimăneşti-Căciulata.
Datorită importanţei sale ştiinţifice deosebite reprezentată prin numeroase endemisme şi rarităţi floristice şi faunistice pe care le adăposteşte, această rezervaţie complexă a fost propusă să devină din anul 1981 „Parcul naţional Cozia" cu o suprafaţă de 21 400 ha.
Aici se găsesc numeroase grote, cum sunt: „Peştera din Cale", pe drumul spre Mânăstirea Stănişoara, „Grota Haiducului" din „Colţii lui Damaschin", „Grota Urşilor”de sub vîrful Ciobanu, etc.
Nu lipsesc din Cozia nici cheile şi cascadele. De admirat sunt cascada „Gardului" de pe valea Gardului, cu înălţimi de circa 20 m, cascada „De sub încuietori", pe mai multe trepte, pe pârâul Bulzului, cascada „Patestiului" pe pârâul Pateşti etc.
Dintre cele mai frumoase chei reţin atenţia Cheile Bulzului, Cheile Ciuhei Mari şi Cheile Roşiei. Multitudinii microformelor de relief din rezervaţia complexă Cozia—Nărutu li se adaugă covorul multicolor al plantelor şi spectaculozitatea arborilor.
Parcul naţional Buila Vânturariţa, a fost declarat parc natural prin HG 2151/2004. Are o suprafaţă de circa 4500 de ha şi este situat pe teritoriul localităţilor Costeşti, Bărbăteşti şi Olăneşti, întinzându–se de la vest de râul Bistriţa până la est de râul Olăneşti.
-Parcul prezintă elemente deosebite:
- relief carstic spectaculos
- patru sectoare de chei
- peste 250 de peşteri şi avene
- floră deosebită, cu specii protejate: floare de colţ, iedera albă, tisa, larice
- faună valoroasă: capra neagră, urs, lup, râs, pisică, cerb, cocoş de munte
- reţea dezvoltată de trasee montane
- trasee de escaladă